המושג "תקיעות עסקית", הוא בדיוק כמו תקיעות בחיים, דהיינו מצב בו אנו חשים שהעסק תקוע במקום אחד, ואין בכוחנו להזיז אותו ממצבו קדימה לכיוון צמיחה והתפתחות.
לרוב מתלווה למצב זה תחושה של חוסר אונים ודכדוך, היות שמצד אחד ברור לנו שבכדי לצאת מהמצב צריך לנקוט בצעדים פעילים,
אולם מצד שני אנו חשים שאין לנו את האנרגיה הדרושה כדי להוציא אותם לפועל. אנו חשים פעמים רבות, שאותן הפעולות הנדרשות בכדי לצאת מהתקיעות, הנן מעבר לכוחות המצויים בידינו.
האם 'תקיעות' באמת קיימת ?
אני לא חושב שיש באמת דבר כזה "תקיעות עסקית". לפחות לא במובן הפשוט של המילה.
הרי אנחנו כבעלי עסקים נמצאים כל הזמן בתנועה והתפתחות, אנחנו אף פעם לא עומדים במקום, אלא כל הזמן מתקדמים ומתפתחים. תחושה של "תקיעות בעסק" היא צורת מחשבה בעייתית שמצפה שמשהו יקרה מהר יותר ממה שמתרחש כרגע.
זה מאוד טבעי לרצות שהדברים יזוזו במהירות, רק שדיבור פנימי שמעצים את העובדה שאנו תקועים, לרוב לא יגרום לנו להתקדם קדימה, אלא יעשה בדיוק את ההפך- יביא לביקורת עצמית, מה שייצור תחושה של עצב, מרמור ותסכול.
מנגד, תחושה של התפתחות בעסק, יוצרת תחושה טובה "אנחנו מסוגלים", תחושה של בטחון, ואמונה בערך העצמי שלנו כבעלי עסקים.
טריק שיסייע לכם לצאת מהתקיעות במהירות
אני ממליץ לבעלי עסקים על כלי קטן, שמסייע לראות כל הזמן את ההתפתחות שלהם בעסק.
מדובר במסמך שממלאים בסוף כל יום, רק שבמקום לרשום בו את כל הדברים בהם "לא הצלחנו" באותו יום, נרשום בטבלה את כל הנקודות בהן הצלחנו ליזום, לפעול ולהתקדם.
למשל: שיחה עם לקוח חדש (גם אם לא סגרנו!), הזדמנות עסקית שהלהיבה אותנו, רעיון למוצר חדש שיכול לשדרג את החיים של הלקוחות וכן הלאה. כך נוכל לראות כמה תנועה יש בכל יום בחיינו, כמה אנו לומדים, גדלים ומשתנים גם כאשר נדמה לנו שאנו דורכים במקום.
מה יקרה אם כן?
"תקיעות" בעסק יכולה להגיע מכיוון קצת אחר. מציאות של תקיעות בתחום העסקי, יכולה להיות כמעט כל דבר שהייתם מעוניינים שיקרה בעסק, ולא קורה… יתכן שמדובר בדבר שאתם דוחים אותו, פשוט כי "עכשיו זה לא הזמן". או בקושי משמעותי להתקדם בתחום מסוים בעסק כי אתם בטוחים שתנחלו כשלון חרוץ.
מאחורי התקיעות יכולים להסתתר פחדים שאינכם מודעים אליהם, נניח פחד מכשלון, חוסר בטחון שלנו כבעלי עסקים, תסכול מניסיונות חוזרים שלא עלו יפה, ואף המנעות מעשיה כדי לא לחוות את אותו כשלון.
כדי להבין מה מעכב אתכם בעסק, זה הזמן לשאול את עצמכם את השאלה הפשוטה הזו, שתגלה לכם הרבה מאוד: "מה יקרה אם כן"…
מה יקרה אם תצאו עם הקמפיין החדש?
מה יקרה אם תעלו את מחיר השירות?
ממה בעצם אתם מפחדים?
עצם השאלה תסייע לכם להציף את הפחדים והמחשבות הלא מודעות שתוקעות אתכם.
למשל, תוכלו לענות על חלק מהשאלות בתשובה "לקוחות יפסיקו להגיע" או "אנשים לא יאהבו את ההצעה" או "אני לא מסוגל לחוות שוב את התסכול שבקמפיין כושל"…
השלב הראשון שיכול לסייע לכם לצאת מן התקיעות, היא להבין בפשטות מה תוקע אתכם, ואז לאחר שתגבשו את התובנה המתאימה, לבקש עזרה.
להיעזר בגורם חיצוני
כשאנו חשים שאנו תקועים בעסק, הרבה פעמים חוזר דפוס פעולה די קבוע – למרות שבראש אנחנו יודעים שצריך לעשות מעשה, אנחנו פשוט נותנים לזמן לעבור יום אחר יום, ללא התקדמות כלשהיא.
בדרך כלל יהיה לנו קשה לצאת ממצב זה בעצמנו היות ודפוס הפעולה שלנו ביחס לתקיעות הופך לסוג של קיבעון, ולכן הצעד המשמעותי בכדי לצאת ממצב תקיעות הוא לרתום אנשים נוספים לפעולות שעלינו לבצע. זה יכול להיות מישהו שאנו מתחייבים בפניו לגבי ביצוע או סוג של 'יועץ' שאנו מבקשים את עזרתו.
כאשר נבין שהפעולות שלנו משפיעות גם על גורם נוסף, נרגיש מחויבים לצאת מדפוס החשיבה וההתנהגות התוקע.
הסוד טמון בצעדים הקטנים
לאחר שרתמנו אנשים נוספים למחויבות שלנו לשינוי, יש לפרוט את היעד העתידי שאנו מעוניינים להגיע אליו לכמה שיותר שלבים ואת השלבים לכמה שיותר משימות ולקבוע לוח זמנים לאותן פעולות מוגדרות. רצוי להגדיר פעולות קטנות שאתם מרגישים מסוגלות ביחס לביצוען .
ההתחייבות למשימות הקטנות, טומנת בחובה אנרגיה שמניעה אותנו – אנו משקיעים אנרגיה נפשית בעצם ההתחייבות, אולם לאחר שהתגברנו על עצמנו ונכנסנו אליה,
אנו זוכים באנרגיה שדוחפת אותנו קדימה ועוזרת לנו לממש את ההתחייבויות שלנו.
ככל שנעמוד בהתחייבויות שלנו, כך כמו כדור שלג, הביטחון והאנרגיה שלנו יילכו ויגברו עד ליציאה מוחלטת מהתקיעות.
אם אתם מרגישים שיש גורמים שמעכבים או תוקעים אתכם בעסק, אני מזמין אתכם להגיע אליי לייעוץ, לשחרר את התקיעות מהשורש ולבנות עסק יציב ומשגשג.